Wednesday, November 12, 2008

anak sulung aku "rumah kecil ku ada kelambu"


tajuk yang dekat atas tu tajuk dalam bahasa melayu atau kini bahasa malaysia nya. tapi tajuk sebenarnya dalam cerita "betul" dalam hidup aku lain slanga atau dialek nya. dalam bahasa ibunda ku "omah cili ku enek kelambu". kalau korang tanye apa maksudnya, tu tgk la kat atas tu.

syukur kepada Allah sebab dengan belas ehsan nya bajet utk projek aku tu diluluskan. kalau ikutkan perancangan manusia, projek ni kene "run" 5 bulan lepas. tapi pada mase tu aku ada komitmen lain, lg pun bajet takde. kene dahulukan duit. dan kebetulan, aku sentiasa takde duit yang banyak. kalau untuk makan pun bercatu ini kan lagi nak shoot short film. tu sbb aku tak jd shoot.

seperkara lagi, bg aku ini berkat kerja keras produser aku yang selalu sibuk ntah kemana - mana, tak pun saja sibuk kan diri, en azmir dan assist nye cik nofar away yg propose tajuk skrip aku n cuba dapatkan bajet. terima kasih korang... smg Allah dpt balas kerja keras n separa keras korang. aku sayang korang...
insya Allah dlm 2 minggu lg kita akan sama2 pg shoot.. yahooooooo.com

tentang skrip ni plak, asalnya idea aku masa kelas honour showcase, kene buat individual project. aku pitching cter ni kat dekan, jual air liur dulu. tup tup dia suke.die cadang kat aku utk shoot, jd aku shootla utk kelas dia, tp jd tak best. keje last minit, jd cam hampeh. tp aku suke. hampeh kat mata org, berharga kat mata n hati aku. tp projek first tu tak jd camne yg aku nak, first try kan. byk lack, byk moment2 ptg aku tak sempat tonjolkan. takpelah tu cter lame, blaja dr kebodohan n kesilapan kan. aku ok je

aku igt sampai tu je la... tp aku ada ckp ngan dekan, kalau aku ada peluang sekali lg, aku nak shoot cter tu lg better. lps tu bln 5 hr tu mase cuti sem, skrip aku naik. kene pilih utk d shoot. tp tak sempat mcm aku cter sebelum ni. aku rilek dulu, layankan thesis yg dah berakhir ni.... bye thesis, aku nak jd film maker plak lps ni. hahaha.

dan skrg tiba lah saat nya. skrip dan bajet telah lulus, walaupun tak dapat full, tp pada aku kira ok la tu ada yg nak bg duit. citer aku ni pun bukan kene belanja sampai juta2... (tp hasil cam bajet ringit2 je)jgn mara eh. aku tak kisah, janji ada modal sikit yg boleh menggerakkan projek ni. aku dah ok n on je

tentang team tu, aku masih kekalkan line up asal dan kpd yg sudi dtg menolong, aku alu - alukan. takde token eh, mkn ade kot. aku harap kali ni team ni akn jd team yg solid molid. walaupun dikala ini kami tak jauh miskin. wei... kira ok la tu. buat cter pasal miskin2 di dalam keadaan semua org tengah miskin, barulah feel. baru dapat soul, betul tak.hehe

kali ni aku nak buat dialog berdasarkan skrip dlm bahasa jawa 100%, tak kiralah ape nak jd. aku nak jawa gak. kalo tak fhm, jgn risau aku akn sediakan kredit title(b.m utk org biasa2) ngan (b.i untuk bebudak urban la konon ngan org luar negara) kalo karya ni sampai luar la. jgn igt plak target aku tu utk persatuan jawa sedunia takpun utk wilayah2 jawa dkt nusantara ni. aku target utk sume. target tak tinggi sgt. asal sudah, berkat, ngan buat org senyap dah cukup pada ku.

ok lah malas aku nak memebebel lg. aku harap pd kengkawan aku teristimewanya yg akan shoot sama2. aku mohon kali ini buat sehabis baik. insya Allah kalau betul niatnya. Tuhan takkan halang kerja kita. kita mohon berkat dari Nya... ok kita jumpa nanti... papepun

terima kasih emakku n bapakku, "embah"2 ku n "nyai"2 ku. adik2 akudan korang....

t.q dekan
terima kasih azmir
rerima kasih nofar
terima kasih en mazli
terima kasih Fakulti ku, uitm
terima kasih en Norman
terima kasih epul,tom,ridset,zura,gjan,uda,man naga, hazlin aisha,chap,su tg karang. sesape yg penah tolong dan akan tolong.... (nama korang aku letak kat kredit title k) haha


sebenarnya skrip cter aku tu ade "abg" nye, nak baca... bacalah.

Rumah atapku

Waktu kecil dulu. Helaian nipah dan permaidani buluh selalu kusentuh,

Berteman sejuk angin yang lalu diliang-liang atap, mendamai jiwa yang meratap,

Pagiku sering bersaing dengan sinaran mentari dari celahan lubang rekahan.

Damai era itu tiada berbilik, gaya tidurku bersarang kelambu. Miskin minta dibantu, gelaran mereka.

Pandangan manusia tentang rumah bobrokku mencacatkan mata.

Kami tak kalah rayu, kami tak ragu menunggu.

Siangku dingin meniti angin. Malamku dingin bertarung angin.

Derap langkah yang menghentam lantai usang itu sering kuperhati,

Ratapan bunyinya seperti rentak menanti.

Usai enam bulan, rumbia gugur meniti usia.

Sulaman orang tua melindung renyai-renyai derita.

Dian setia meneman,hingga layu ditiup bayu.

Aku bercahaya menumpu abjad umurku.

mengeja,mengira tanpa makna.

Kini rumah itu masih ada,

Nisan dan potretnya jelas nyata.

Takkan kupadam,malahan setia kugenggam penuh azam.



kito menuso seng orep nang dunio sediluk aye, semestine kito golek sangu sak cukupe.
tapi kito usah ngantek kelalen, usah ngantek kesandung, njalok dalan , dungo mareng gusti pengeran mugo diselametke nagn dunio karo ngan kono. amin

12 comments:

Anonymous said...

good luck wak!
jaja tak sabar nak nonton

Vitamin said...

serius dan beribu-ribu rius. ini adalah entri yang paling aku suka. bila aku baca sajak ko, bulu roma aku tegak 90 darjah. suhu menjunam ke takat beku.

aku join la wei..

semut kecil said...

langkah... ntah, aku taktau nak cakap apa... itu je kot... langkah...

renung dan tenung said...

cik kopi: terima kasih, insayaallah kalu diizinkan tuhan, kita tonton sama2

syali: jom ar, aku alu - alukan kedatangan ko.tp tarikh yg aku ckp kat ko tu .... ko boleh ke

azmir: wei kecik hati ke aku ckp pasal langkah - langkah perwira ko.haha

iputempe said...

wak dol gud luck

BiArkan Aku Ke LaUt said...

gud luck bro....if aku xda ape2 aku tlg k...menarik n hope dpt divisualkan ngn menarik gak....tahniah wakdol..

azri said...

hehhe..aku dapat rumah pondok itu..ini bermakna tidak sabar aku nak join ko punye short.

Anonymous said...

aku macam nak ckp ssuatu..
tapi, biarlah masa itu berlalu dahulu...

(ayat nak poyo..)

smoga sukses...

amer zaman said...

saya pernah tonton yang itu...


moga jaya...

zurazarith said...

maaf wak aku tak dpt ikut shooting omah cilikku... RM tiada la kawan... apa pun ko tetap jawa paling best aku kenal

renung dan tenung said...

iput: thaks

syam: aku harap menarik gak .hehe

norfa: cakap ar mendenye, thanks...usaha kita sama2 kot

amer: tq

zura:takpe zura, jgn rasa bersalah....

xillix axillixa said...

projek pitching tu apa ek?